Működik a kémia

Ezüsttükör-próba

2019. június 06. 15:45 - Baran Zsuzsi

Ezt a bejegyzést nagyon rég hagytam félbe. Ami miatt szeretném befejezni és megmutatni nektek, mert úgy tűnik van létjogosultsága a blogomnak. Az eddigi bejegyzéseimet megnéztem hányan olvassátok és elég sokan. Amiről most szeretnék írni az az ezüsttükörpróba. Ez az egyik leginkább alapműveltségnek számító kísérlet. Amit hozzá fűznék a könnyebb megértéshez: Mi az a funkciós csoport, oxocsoport, az aldehid, a redukció, az ion, a vegyület és a kémiai komplex. 

Funkciós csoport: az atomok egy molekulán belüli olyan csoportja, amely az adott molekula jellemző kémiai reakciójáért felelős. 
Oxocsoport: ha az oxigénatom mind a két kötésével ugyanahhoz a szénatomhoz kapcsolódik, akkor oxocsoport alakul ki.( >C =O) Az oxocsoportot tartalmazó vegyületek az oxovegyületek.
Aldehidek: olyan oxovegyületek, amelyek molekuláiban az oxocsoport láncvégi szénatomhoz kapcsolódik.
Redukció: köznapi értelemben oxigén elvonás, általánosabb értelemben elektron leadás.
Ion
: Olyan atom, vagy molekula, amely elektromos töltésserl rendelkezik.
Vegyület: Olyan kémiai anyag, amit kémiai elemek, vagy ionok alkotnak, meghatározott arányban. 
Kémiai komplex: olyan ion, vagy vegyület, ahol egy központi atomhoz vagy ionhoz kapcsolódik a többi atom, atom csoport vagy molekula. 

Ezüsttükör-próba:

Egy kémcsőben ammóniás ezüst-nitrát-oldathoz adjunk késhegynyi szőlőcukrot és tegyük meleg vízfürdőbe. Egy vízfürdőt így tudunk elkészíteni: főzőpohárba öntünk vizet, egy vasháromlábra teszünk azbeszthálót és erre rátesszük a vízzel telt főzőpoharat és elkezdjük melegíteni borszesz égővel. Pár perc múlva a melegítés hatására fém ezüst válik ki a kémcső falán. 

Magyarázat:

Az ammónia két lépésben reagál az ezüst-nitráttal:
1. lépés: amikor ammóniát adunk az ezüst nitrát oldathoz ezüst oxid válik ki.
2AgNO3 +2NH4OH =Ag2O +2NH4NO3 +H2O
2. lépés: az ezüst-oxidból ezüst-diamin komplex lesz.
Ag2O+2NH4NO3 = 2[Ag(NH3)2]OH +H2O
Ezután pedig hozzáadjuk a szőlőcukrot.

C6H12O6+2[Ag(NH3)2]OH =2 Ag+ 3NH3 +glükonsav ammóniasója+H2O

Ez a képlete a glükonsav ammóniasójának:   


Hogyan kapcsolódhat ez az életünkhöz?

A poszttraumás növekedés folyamatáról szeretnék írni nektek az ezüsttükör-próba kapcsán. Nézzük végig és vonjunk párhuzamot az ezüsttükör-próba és a poszttraumás növekedés közt. Ér téged valamilyen stresszor, vagy trauma ezt szimbolizálja az ammónia. Ha szagoltál már ammóniát(például a tömény vizelet ilyen szagú), akkor tudod, hogy ez egy olyan dolog, amit nem tudsz figyelmen kívül hagyni.

Az ezüst-nitrát az az életednek az a területe, ami az események sorozata után meg fog változni. A kémcső a lelkedet szimbolizálja itt, ami lehet tiszta is és koszos is. Ez nagyban befolyásolja a végkimenetelt, minél tisztább a kémcső annál tisztább lesz az ezüsttükör. A lelkedben játszódik le ez az egész.

Amikor ér valamilyen trauma, akkor káosszá, bonyolulttá, komplexé válik az életed. Ezt jelenti az ezüst- diamin komplex. Végül van a cukor, a redukáló szer, ami redukálja, vagyis leegyszerűsíti ezt az egész helyzetet. A redukáló szer ebben az esetben gondolatokat, baráti, őszinte beszélgetéseket, filmeket, könyveket jelent. Bármit, ami segít abban, hogy megtaláld az értelmét, értékét annak, ami történt. Az ezüst az az érték, ami előtérbe kerül a tragédia kapcsán.

Ami még nagyon fontos, hogy a gyógyulásba időt és energiát kell fektetni. Ahogy a kísérletleírásnál volt a folyamat lejátszódásához, melegíteni kell az oldatot, tehát energiát kell befektetni és várni is kell. Korábban találtam erről egy videót,kik azok, akik, vagy mik azok, amik a legfontosabbak az életben.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukodikakemia.blog.hu/api/trackback/id/tr1413613975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása