Működik a kémia

Miért olyan erős a pókháló? Hogyan szabaduljunk ki egy nárcisztikus hálójából?

2021. június 10. 18:54 - Baran Zsuzsi

Nem is tudom, hogyan tudnám nektek ezt felvezetni, hogy 24-25 éves koromban megjártam a poklot. Nyilván ez viszonyítás kérdése, nekem az első házasságom, és a válásom volt életem egyik legnehezebb időszaka. Már majdnem egy hónapja dolgozom ezen az íráson. Erről szeretnék írni, hogyan sikerült megmenekülni egy lelki terrorizálótól. Azért éreztem ezt SOS témának, mert olvastam Szél Bernadett egyik facebook bejegyzését, ahol arról írt, hogy tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszakos bűncselekmények száma. Szeretnék minél több mindenkinek segíteni, hogy ne váljon áldozattá. Erről szeretnék írni neked, hogyan szabadulj ki egy mérgező, bántalmazó, nárcisztikus, pszichopata, (mindegy most hogyan nevezzük) személy hálójából mielőtt véged lenne  mentálisan vagy mielőtt meghalnál. Ha neked ez nem aktuális, akkor kérlek, hogy küldd tovább annak, akinek szerinted igen. Ehhez a témához azt a hasonlatot találtam, vagy igazából a hasonlat talált meg engem, hogyan emészti meg élve a pók a legyet, illetve hogyan nem. Ha ez a pókos dolog kémiai, biológiai,vonatkozása nem érdekel, akkor folytasd kérlek onnan az olvasást: Hogyan szabadulj ki egy nárcisztikus hálójából? Ha pedig sürgősen segítségre van szükséged, akkor a 7. Lépéstől folytasd az olvasást. Az van, hogy minél többet értettem meg a pókméreg hatásáról, és a pókháló tulajdonságairól, annál inkább azt látom, hogy ez egy tökéletes párhuzam. Akkor kezdjük is az alapfogalmakkal. 


Alapfogalmak: 

Állatrendszertan
:
Az állatok rendszerezésével foglalkozó tudomány. ... Fontosabb rendszertani kategóriái, a nagyobbaktól az alsóbb kategóriákig haladva: Birodalom-Ország-Alország-Rend-Alrend-Öregcsalád-Család-Alcsalád-Nem- Faj- Alfaj. 

Légy
:
A házilégy (Musca Domestica) a rovarok (Insecta) osztályának két szárnyúak (Diperta) rendjébe, ezen belül az igazi legyek (Muscidae) családjába tartozó faj. 


Keresztespók
:
A koronás keresztespók (Araneus diadematus) a pókszabásúak ( Arachnida) osztályának pókok (Araneae) rendjébe, ezen belül a keresztespókfélék( Araneidae) családjába tartozó faj... A keresztespókok általában hálójuk közepén ülnek, néha egy félreeső szögletben várakoznak a hálójukba repülő rovarokra. A csapdába esett rovart először csáprágójában lévő méregmirigy segítségével megbénítja, majd burkot sző köré, szerveit cseppfolyósítja és felszívja. 

Anyagcsere
:
Az anyagcsere (metabolizmus) egy orvosi és biokémiai fogalom, mely az élő szervezetekben végbemenő anyag-, energia- és információáramlást jelenti. A metabolizmus során a környezetből a szervezetbe, sejtbe kerülő tápanyagok lebomlanak, átalakulnak a sejt saját anyagaivá. A lebontó reakciók összességét katabolizmusnak, a felépítő reakciókat anabolizmusnak nevezzük. Az anabolikus és katabolikus reakciók együtt jelentik a metabolizmust. 

Biokémia:
A biokémia ... az élő szervezetek kémiai felépítését és a bennük végbemenő kémiai változásokat tanulmányozó tudományterület. Célja annak megállapítása, hogy az életjelenségek hogyan függnek össze az élő anyagban végbemenő kémiai változásokkal, azok energetikai viszonyaival, és milyen szabályozó mechanizmusok állnak az események mögött.


Emésztés:
Az emésztés a szilárd vagy folyékony állapotban felvett táplálék átalakítása a szervezet sejtjei által felszívható és felhasználható anyagokká. 

Külső emésztés: külső emésztésről van szó, ha a szájnyíláson keresztül az állat emésztőenzimeket bocsájt a táplálékára és ezért az emésztés már a testen kívül megkezdődik ( egyes rovarok, pókszabásúak). 

Belső emésztés: A legtöbb esetben az emésztés az állat testén belül, a bélcsatornában történik. Ezt a folyamatot nevezzük belső emésztésnek. 

Pókméreg: Erről egy német cikket találtam. Eredetileg le szerettem volna fordítani az egészet, de aztán meggondoltam magam. Összefoglalom neked, miről szól. A pókméregnek kettős hatása van. Elsődlegesen bénítja az idegrendszert, ami nehezíti a zsákmány mozgását. Másodlagosan az anyagcsere folyamatokat és az energiaháztartást teszi tönkre. Gyulladást okoz és a szövetek olyan fajta károsodását, ami által jobban terjed a méreg. Rontja az összes életfunkciót. A pókméreg RNS- t, alfa-amilázt, és egyéb peptideket és fehérjéket tartalmaz. 

Pókháló: Erról is egy német cikkben olvastam, ami gyerekeknek szól. A pókháló pókselyemből áll. Ez ötször nagyobb szakítószilárdságú az acélnál ugyanakkor nyújtható, és vízálló. A pókfonal olyan szálak kötegéből áll, amelyek fehérje molekula láncokból állnak. A pókfonal a szerkezete miatt egyedülálló. A fehérje láncok egy része spirálrugót alkot, a másik részük pedig olyan masszív mint a vas. Ennek köszönhető, hogy szilárd és rugalmas egyszerre.

Szakítószilárdság: A szakítószilárdság, (σm, Rm) egy kötél,huzal, tartógerenda, vagy más hasonló szerkezeti elem elszakításához szükséges mechanikai feszültség. A szakítószilárdság az anyagnak csak az állandó terheléssel szembeni szilárdságára ad felvilágosítást, dinamikus igénybevételt csak jóval kisebb feszültségnél bír ki az anyag. 

Idegrendszer: Az idegrendszer specializálódott sejtek hálózata, melyek információt szállítanak az élőlény környezetésről és saját magáról, valamint az a szervrendszer, amely irányítja a szervezet többi részét. Az idegrendszer két részre osztható: központi idegrendszerre és környéki idegrendszerre. A neuronok kapcsolatot létesítenek a két rendszeren belül és közöttük is. Az idegekkel foglalkozó tudományt neurológiának nevezzük.

Neurotoxin: A neurotoxinok az exogén kémiai idegrendszeri károsodást okozó toxinok (mérgek),amelyek a fejlődő és az érett idegrendszeri szövetek funkcióit egyaránt károsan befolyásolják. A neurotoxin kifejezést egyaránt használják a már veszélyes mennyiségben neurológiai mérgezést okozó endogén vegyületek osztályozására is. Habár a neurotoxinok gyakran neurológiai pusztítást végeznek a szervezetben, kifejezetten az idegrendszer számára fontos idegi komponenseket támadják meg.

Méreg: Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely élő szervezettel érintkezve abban károsodást, betegséget vagy halált okoz – általában kémiai reakció útján vagy más molekuláris szintű tevékenységgel – ha belőle kellő mennyiség jut be az élőlénybe.

Enzim: Az enzimek biokatalizátorok: gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét. Mint minden katalizátor, a reakciósebesség növelését az aktiválási energia csökkentésével érik el, azáltal, hogy a reaktánsok speciális elrendezésével új reakcióutakat nyitnak meg. Fontos megjegyezni, hogy a reakcióra jellemző szabad energia változást nem befolyásolják, azaz csak energetikailag kedvező, spontán módon lezajló (ún. exergonikus) reakciókat katalizálnak.

Aminosav: Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (−NH2) és karboxilcsoport (−COOH) egyaránt előfordul, valamint tartalmaznak az egyes aminosavakra jellemző oldalláncokat (R csoport) is. Molekuláik főként szénből, hidrogénből, oxigénből és nitrogénből épülnek fel. ...A víz után a fehérjékké összekapcsolódott aminosavak a legnagyobb számban előforduló komponensek az emberi izomzatban és egyéb szövetekben.

Fehérje: A fehérjék egy szabályosan ismétlődő elemekből álló molekuláris gerinchez, az ún. peptid gerinchez kapcsolódó aminosavak láncolatából álló makromolekulák.... A fehérjék kialakításában a 20 féle " proteinogén" ( fehérjealkotó) aminosav vesz részt, melyek szomszédos amino- és karboxilcsoportjaik között kialakuló peptidkötés révén kapcsolódnak egymáshoz, így kialakítva a fehérjék elsődleges szerkezetét, amit aminosav-szekvenciának nevezünk. 

RNS: A ribonukleinsav(RNS) a DNS- hez hasonló polimer óriásmolekula, amely sok ismétlődő egységből épül fel. Egységei a ribonukleotidok. A ribonukleotidok száma egy RNS- molekulán belül 75-től több ezerig terjedhet. Minden ribonukleotid egy ribóz cukormolekulából, egy nitrogéntartalmú szerves báziból és egy foszfátcsoportból áll.

DNS: A dezoxiribonukleinsav ( közismert magyar rövidítése DNS) a nukleinsavak (nukleitidból felépülő szerves makromolekulák) csoportjába tartozó összetett molekula, amely a genetikai információt tárolja magában, ez az örökítőanyag. A DNS esetében a nukleotidok három következő komponensből épülnek fel: heterociklusos bázisok(adenin-A, guanin-G, citotin-C, timin-T), pentóz ( dezoxiribóz- pontosabban 2-dezoxi-béta-D- ribóz) és végül a harmadik alkotóelem a foszforsav

Bázis: Bázisnak, lúgnak vagy aljnak nevezzük a hétköznapi életben azokat a vegyületeket, amelyek vízben oldódva hidroxidiont szabadítanak fel, ezáltal a vizes oldat kémhatását növelik( 7,0 pH- nál nagyobb lesz). A bázisok protonátadással való reakció során protont vesznek fel, vizes oldatuk lúgos kémhatású. 

Peptid: A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó alfa- aminosavakból felépülő rövid polimerek. A két aminosavmaradék között amidkötés vagy más néven peptidkötés alakul ki. 

Alfa-amiláz: Az alfa- amiláz a keményítő cukrokká bontását végző enzimcsalád, az amilázok egyik típusa...

Szénhidrát: A szénhidrátok vagy tudományos néven szacharidok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén-, oxigén- és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, amelyekben a H:O arány legtöbbször 2:1 (mint a vízben), ezért régen a szén hidrátjának gondolták őket. A szénhidrátok hevítéssel vagy erélyes vízelvonószer hatására ( például tömény kénsav) szénre és vízre bonthatók... A szénhidrátok közé tartozik például a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor(fruktóz), a répa- vagy nádcukor( szacharóz), a keményítő és a cellulóz

Energia megmaradás törvénye: Az energiamegmaradás azt állítja, hogy egy izolált rendszer teljes energiája állandó marad. Más szavakkal az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy megsemmisíteni.

Ennél bonyolultabban már nem szeretnék belemenni természettudományos szempontból. Ebben most van biológia, és fizika is jócskán. Remélem nem zavar titeket. A természet törvényei elnevezéstől függetlenül működnek. Csak ugye a tudósok igyekeznek külön tudomány ágakra választani a jelenségeket,hogy könnyebb legyen vizsgálni.

Mi történik, ha egy légy bekerül a pókhálóba?

Ehhez is németül találtam egy olyan videót, amit használhatónak gondolok. Leírom nektek összefoglalva azt, amiért ezt a hogy is mondjam elég sok alapfogalmat összeírtam. Kezdem azzal, hogy mi történik, ha nem menekül meg a légy.

A. Belerepül a pókhálóba ugye a legyünk, aztán jól beleragad. Odamegy hozzá a pók, megmérgezi, belerakja az emésztő enzimjeit, körbetekeri, megvárja míg megemésztődik, aztán a megemésztett részeit megeszi. A légy szempontjából az történik, hogy lebénul és nagy fájdalmak közepette folyamatosan mennek tönkre az életfunkciói mígnem elpusztul.

B. A második esetben az történik, hogy még a pók érkezése és mérgezése előtt kiszabadul a légy. Rajta marad a pókháló a testén, és vagy a kitin páncéljának egy része vagy a szárnyának egy része marad a pókhálón. Vagy azért mert ő maga nagyobb mechanikai feszültséget hoz létre, mint amekkora a pókháló szakítószilárdsága, vagy valamilyen külső behatásra.

Hogyan szabaduljunk ki egy nárcisztikus hálójából?

Most jön az a rész, mi történik párkapcsolati, vagy bármilyen kapcsolati szempontból: ezeket a nárcisztikus, pszichopata, bántalmazó szavakat szinonimaként fogom, használni, mert abból a szempontból, amire használni szeretném ugyanazt jelenti.

Az elején még kitérek erre, mit jelentenek pontosan ezek a szavak. Találtam erről egy videót, hogyan lesz valakiből bántalmazó. Röviden arról van szó, hogy akit gyerekként bántottak, vagy pedig aki valakitől ezt látta, hogy bánt másokat, és átvette tőle ezt a mintát. Úgy tudod eldönteni, hogy bántalmazó vagy e, hogy romboló hatással vagy e a környezetedre, vagy sem.

Sok Bihari Vikis videót fogok nektek belinkelni, íme itt egy arról, ki a pszichopata. Röviden azt jelenti, hogy valamiért nem tud valaki hozzáférni az érzelmeihez. Vagy azért, mert úgy született, vagy mert érte valami trauma.

Akkor jöjjön ki a nárcisztikus." A nárcisztikus tulajdonságokkal ellátott – emberrel nem az a baj, hogy szereti önmagát, hanem az, hogy megrekedt az önszeretetben... és nem tud továbblépni tényleges célja felé."(Sorskönyv nélkül blog - 10. séma: Feljogosítottság- grandiozitás című cikk)

Most jöjjön az, hogy ki lesz az áldozat. "Senki sem véletlenül pottyan egy olyan helyzetbe, hogy akár agresszor, akár áldozat legyen. E kapcsolatok a személyes élettörténet szerves és logikus részeként alakulnak ki, amelyet megelőz számos tudatos és még több tudattalan, ún. korai döntés. A ma bántalmazott áldozatok kisgyerekként nagy valószínűséggel olyan üzeneteket kaptak környezetükből, amelyek révén sorskönyvükbe beépítették a Ne létezz!, Ne légy fontos!, Ne érezz! gátló parancsokat, megspékelve a Légy erős! és Szerezz örömet másoknak! ellensorskönyvi utasításokkal."(Sorskönyv nélkül blog - Asszony verve jó című cikk) Két dolgot szeretnék tisztázni, egyrészt nem csak a nők lehetnek áldozatok, másrészt pedig senki sem csak áldozat vagy csak bántalmazó.

A. Párkapcsolati síkon mi történik, ha valaki belekeveredik egy nárcisztikus hálójába?  Ehhez is szedtem össze videókat beszélt erről Almási Kitti, Bánki György és a kihagyhatatlan Bihari Viki. Nézzük a szimbolikát. A pók a nárcisztikus, a légy az áldozat, a pókháló és a méreg a köztük lévő kapcsolat. Emberünk találkozik egy nárcisztikussal, aki elkezdi agyon dicsérni, a tenyerén hordozni, és ilyen gyanúsan túlzóan szép dolgokat ígér. Ha ez történik veled, akkor bajban vagy. Kezdesz belegabalyodni a hálóba. Aztán jönnek ezek a mondatok: Hülye vagy, ronda vagy, kövér vagy, hálátlan vagy, nem érsz nélkülem semmit, rá se nézz másra rajtam kívül. Ha ezeket kezded hallani, az azt jelenti, hogy jön a méreg. Amely méreg azt fogja okozni, hogy le fogsz merevedni a félelemtől, ez az idegrendszer lebénításával párhuzamos. Az anyagcsere roncsolódása pedig azt jelenti, hogy lenullázódik az önbecsülésed és az érzelem feldolgozó képességed. Folyamatosan mész tönkre mentálisan, amíg a gondolataid nagy része nem kezd el az öngyilkosságról szólni. Egy bántalmazó abból nyeri az energiáját, ha elszívja az áldozatától. Szerencsére kapcsolati szempontból olyan értelemben nem teljesen jó ez a pókos legyes hasonlat, hogy a folyamat vége felé is még ki tudsz szabadulni. Mint ami velem is történt. Ezzel szeretném folytatni a továbbiakban, hogyan szabadulj ki egy nárcisztikus hálójából? 

B. Ezt a könyvet, ami alapján leírom a szabadulásom folyamatát a válás után olvastam. Ezzel együtt ösztönösen ezeket a dolgokat csináltam. Judith Sills- Szállj le a döglött lóról című könyve alapján mutatom be, hogyan léphetünk ki a negatív spirálból.
 
1. Nézzünk szembe a fájdalommal!
Ha a légy szempontjából nézzük, akkor arról van szó, hogy vegyük észre, hogy csapdába, azaz pókhálóba keveredtünk. Egy légy onnan tudja, hogy csapdában van, hogy ugye nem tud megmozdulni, és folyamatosan ragad hozzá a hálóhoz. És nagyon durván nem érzi magát szabadnak. Így tudod észrevenni, hogy nem feltétlenül jó ez a kapcsolat, hogy  nem vagy szabad, hogy így egyáltalán nem. Mutatok valamit, egy írást erről, hogyan zajlik egy bántalmazó kapcsolat.  Egy nárcisztikus mindent megtesz annak érdekében, hogy fénysebességgel kerülj tőle függő helyzetbe, és köteleződj el. Igyekszik elszeparálni a környezetedtől. Ez az első lépés, hogy ismerd fel,hogy egy börtönben vagy. 

2. Lépés: Teremtsünk egy pozitív jövőképet!
Nem tudom egy légynek mennyire komplex a gondolkodása, mindenesetre ilyesmire vágyhat, hogy újra szabadon szállhasson. Emberek esetében is hasonló van. Képzeld el, milyen lenne szárnyalni, boldognak és felszabadultnak lenni, önmagadnak lenni. Mutatok egy videót, erről is, hogy mit kezdj azokkal a vágyaiddal, amik nem feltétlenül fognak megvalósulni. 


3. Lépés: Döntsünk, hogy megyünk, vagy maradunk!
Szerintem a legyek ilyenkor ösztönösen kezdenek el mocorogni, hogy hátha kiszabadulnak. Nekünk is a belső hangunkra, vagy az megérzéseinkre érdemes figyelnünk.  A könyv is azt írja ennél a pontnál, hogy meditáljunk. Annak érdekében, hogy eldöntsük merre tovább.  Ha nyitott vagy Istenre, akkor mutatok Szentségimádásos szövegeket, amiket a Galgásoknak írtam, volt, hogy egyedül, volt, hogy másokkal együtt. Ha nem annyira vagy hívő, akkor ideírom neked a könyves meditációt. Ez önöző formában íródott. " Vegyen lassan négy mély lélegzetet az orrán át, aztán az száján keresztül fújja ki hangosan a levegőt. Ismételje meg. Most hunnya le a szemét és próbálja ki a következőt: négy belégzés orron át egy kilégzés szájon át. Miután háromszor elvégezte ezt a relaxációs légzés sorozatot, továbbra is tartsa csukva a szemét, lélegezzen egyenletesen, összpontosítson belülről a szemhéjára, és gondoljon a problémájára. Kérdezze meg önmagától: Mit kell most tennem? Valóban most kell megtennem? Figyeljen a felötlő gondolatokra, különösen a felötlő képekre. Talán rábukkan egy válaszra, amelyről nem is hitte, hogy tudja már. A belső párbeszédeknek van egy elengedhetetlen lépése. Mihelyt választ kapott a kérdésére, ha mégoly homályosan is, írja le a választ." Vagy van ilyen Anthony De Mellos meditáció , amit elég sokat hallgattam terhesen, amikor Gabit és Árpit vártuk. Találtam egy cikket arról, mit mond erről egy szakember.Inkább nem kerülgetem tovább a forró kását. Nekem konkrétan az segített, amikor éreztem, hogy elviselhetetlen a szenvedés amiben vagyok, hogy imádkoztam egy kilencedet azért, hogy kiderüljön, váljak vagy sem. Végülis mire végeztem a kilenceddel, utána nem sokkal dobott ki a volt férjem, mert nem viselkedtem neki úgy, ahogy akarta volna. Sőt már én magam is így voltam, hogy mennem kellene, akármilyen vallásos vagyok, mert Isten biztos nem akarja, hogy ekkora szenvedésben legyek életem hátralevő részében. 

4. Lépés: Ismerjük fel a sémáinkat! 
Az állatok többségénél így a légynél is az van, hogy nem csak dönteni dönt ösztönösen, de cselekedni is ösztönösen cselekszik. Bizonyos szempontból az embereknél sincs ez másként. Pláne a nehéz helyzetekben. Mire az eszünket tudjuk a főbb viselkedési sémáink már kialakultak. Mit jelent ez? "Legkésőbb hat éves korodra, mint mindenki más, te is megírtad további életed forgatókönyvét. Felnőttként két lehetőséged van. Életedet vagy e gyerekkorban kialakított szabásminta, az ún. Sorskönyv alakítja tudattalanul- vagy te magad alakítod, tudatosan. Mit szólnál, ha egy hat éves gyerek akarná kormányozni az autódat? És ha az életedet? "( Birtalan Balázs a Sorskönyv nélkül című blog bemutatkozó része). A sémák azok a viselkedés minták, amik ezt a sorskönyvünket tartják fenn. Az alapján érdemes kijönni egy krízis helyzetből, hogy megvizsgálod, korábban hogyan oldottál meg egy ehhez hasonló helyzetet. Azt is érdemes végiggondolni, hogyan tudnád most még jobban csinálni, hogy minél később vagy egyáltalán ne kerül újra ilyen szorult helyzetbe. Nekem úgy szokott lenni a párkapcsolataimban, hogy amikor megjelennek a viselkedési listák, hogyan szabad viselkednem, az azt jelenti,hogy annak a kapcsolatnak vége. Amikor vagy az akkori párom vagy én rájöttünk, hogy nem bírom eljátszani azt a szerepet, amit nekem szán, akkor valamelyikünk szakított. Miután visszaköltöztem a szüleimhez a volt férjemtől elkezdtem tánc terápiára járni, meg voltam elvált hittanon és egyéni terápiában is. Aminek az lett az eredménye, hogy újra férjhez mentem, egy nagyrészt boldog házasságban élek és van 3 fiunk. Ha szeretnél többet tudni a sémákról arra az esetre kerestem neked egy Pál Feris videót

5. Lépés: Szakítsuk el a kötelékeket!
Egy légy úgy tud kiszabadulni a pókhálóból, hogy egyrészt a szárnya és a kitinpáncélja egy része a pókhálóban maradhat, másrészt maradhatnak háló darabok a testén. Ez lelki értelemben azt jelenti, hogy a szakításnál a válásnál meg különösképpen a társunknál marad a lelkünk egy része. Ha úgy döntesz, hogy elindulsz a változás felé vezető úton, akkor a régi életed egy részét el fogod veszíteni. Lesz egy csomó minden, amit érdemes elgyászolnod, ha tovább szeretnél lépni. Ami fájni fog. Nem is biztos, hogy csak lelki értelemben fog fájni, hanem fizikailag is. Igaz, hogy a volt férjemmel több volt a hullámvölgy, mint a hullámhegy, mindenesetre voltak szép emlékeink is. 15 éves korunkban találkoztunk először, 22- 25 éves korunk között voltunk együtt. Polgárilag egy évig voltunk házasok 24 és 25 éves korunk közt, ebből fél évig laktunk együtt, az egyházi házasságunkat pedig 28 éves korunkban nyilvánították érvénytelenné. Erről is mutatok videót, hogyan tudod elengedni a másikat, és ezt az egész élethelyzetet.

6. Lépés: Nézzünk szembe a félelmeinkkel! 
Egy legyet is egy csomó félelem megbéníthat. Megijedhet, hogy nem tud mozogni, és jön felé egy hatalmas pók. Egy ilyen kritikus helyzetben egy csomó félelmetes dologgal találhatjuk szembe magunkat. Mutatok neked erről is Almási Kittis videókat, hogyan nézz szembe a félelmeiddel. Van egy rövidebb és egy hosszabb. Amennyit én erről tudok, egy bántalmazó nem szokta díjjazni, ha ott akarják hagyni. Félhetünk az ismeretlentől, attól, hogyan fogja ezt fogadni a környezetünk. Főleg, ha válni készülsz, akkor az idősebb, konzervatívabb és kicsit is bigottabb emberek nagyon le fognak téged nézni. Én attól féltem a legjobban, hogy el fog hagyni Isten. Úgy tudtam, hogy az eskü szövegben az Isten engem úgy segéljen azt jelenti, hogy addig segítsen Isten, amíg betartom az eskümet. Később megtapasztaltam, hogy Ő nem hogy nem hagyott el, hanem még közelebb kerültünk egymáshoz. Van egy ilyen nagyon szép ének is erről, hogy az emberek elhagyhatnak, és sokan el is fognak hagyni,  de Isten veled marad. Nem maradt más hátra, mint az utolsó és valószínűleg legnehezebb lépés.

7. lépés: Cselekedjünk!
Egy légynek is egy ilyen csapda helyzetben, ha élni akar az a dolga, hogy szakítsa ki magát a hálóból, és repüljön el, amilyen gyorsan csak tud. Az a lényeg, hogy kezdd el felvenni a kapcsolatot azokkal a barátaiddal, akiktől igyekezett elválasztani a párod. Egyedül ezt nem tudod megoldani, kérj segítséget. Gondold végig, hogy ki az a múltadból, akitől sok szeretetet kaptál és aki szívesen segítene neked. Szerencsére nekem nem kellett hozzájuk folyamodnom, mégis belinkelem a NANE ( Nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesület) elérhetőségét. Ha nagyon rosszul vagy lelkileg, akkor ezt a számot ingyenesen, anonim módon hívhatod:116-123, ők a lelki elsősegély szolgálat.  Leírom neked az általános segélyhívó számokat: mentők: 104 , rendőrség : 107 , tűzoltóság: 105 , általános segélyhívó:  112 . Találtam neked egy videót erről, hogyan kérj segítséget. Hogyan fogadd el, hogy vége a kapcsolatnak. Miért menj pszichológushoz, vagy valamilyen terápiába. Ehhez azt fűzném hozzá, hogy nem az a dilis, meg nem annak kell magát szégyellni, aki segítséget kér. Hanem az a dilis és az szégyellje magát, aki bántja emiatt egy embertársát, akinek sikerül rászánni magát, hogy segítséget kérjen. Ami a legfontosabb, hogy indulj el és ne nézz hátra ! Készítettem egy összefoglaló videót arról, amiről eddig írtam.

Ha tetszett, amit írtam. Akkor csatlakozz a Működik a kémiás zárt Facebook csoporthoz, és/ vagy töltsd ki a kérdőívet. Így tudsz visszajelzést adni, javasolhatsz önismereti vagy kémiás témát, és kérdezhetsz is persze. Ez lenne a búcsú gondolatom, és most már hagylak cselekedni: " Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti. Aki elveszíti értem és az evangéliumért, az megmenti életét." ( Márk Evangéliuma 8. fejezet 35. vers)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukodikakemia.blog.hu/api/trackback/id/tr3316588344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása