Működik a kémia

A fekete kígyó kísérlet és a kiégés fázisai

2022. november 01. 18:40 - Baran Zsuzsi

 A kiégés és a fekete kígyó kísérlet folyamatát szeretném párhuzamba állítani. Azért akadtam el hónapokkal ezelőtt ezzel az írással, mert ki vagyok égve. Közvetve az anyósom ébresztett rá erre pedig alapvetően csak simán gúnyolódni akart. Gáborral üzente meg, hogy ne blogozzak, hanem neveljem úgy a gyerekeket, ahogy ő akarja. Eszembe jutott erről egy Pál Feris történet, amit sajnos nem emlékszem, hol olvastam, vagy hallottam.  Benedek Elek és Benedek Elekné Fischer Mária közel egyszerre halt meg, 1929-ben. Ezt mondta erről Feri atya, hogy ennek szerinte az az oka, hogy mire Mária Benedek Eleknéként meghalt, addigra Fischer Máriaként már rég halott volt. Most olvastam erről egy cikket, hogyan halt meg: Benedek Elek levél írás közben agyvérzést kapott, mikor meglátta a felesége, hogy halott, öngyilkos lett. Bealtatózta magát. Ha te öngyilkosságon gondolkodsz arra az esetre hívd könyörgök a 116-123 as számot, ők ilyen lelkisegély szolgálat. Ha pedig öngyilkossági szándékod van, akkor a 112 t. Ez a Fischer Máriás történet úgy kapcsolódik hozzám, hogy nem szeretném, ha csak Arany Gábor felesége lennék, és az Arany testvérek anyukája, hanem szeretném, ha megmaradna a Baran Zsuzsi énem is. Ehhez az énemhez hozzátartozik az írás, annak érdekében, hogy ne égjek ki még jobban.
Alapfogalmak:

Cukrok: A köznyelvben cukor alatt többnyire a kémiában mono- és diszacharidnak nevezett szénhidrátok kristályait értjük.

Szénhidrátok: A szénhidrátok vagy tudományos néven szacharidok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén-, oxigén- és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, melyekben a H:O arány legtöbbször 2:1 (mint a vízben), ezért régen a szén hidrátjainak gondolták őket. A szénhidrátok hevítéssel vagy erélyes vízelvonó szer hatására (például tömény kénsav) szénre és vízre bonthatók.

Fehér cukor: Más elnevezései: asztali cukor, finomított cukor, répacukor. A finomított cukrot a répa levéből nyerik. Amint kivonták a cukorrépából, nagyon komoly eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz belőle. Fajtái: kristálycukor, kockacukor, porcukor.

Szódabikarbóna: A nátrium-hidrogén-karbonát (nátrium-bikarbóna, köznapi nevén szódabikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Homok: A homok különféle kőzeteknek és ásványi anyagoknak apró szemű törmeléke, melyet a víz, jég vagy szél elhordott eredeti képződési helyétől és alkalmas helyen lerakott. A talajmechanikai gyakorlatban szemnagyság szerinti talaj megnevezéskor homoknak nevezzük a 0,063–2 mm közötti szemcseméretű talajt.
Égés: Az égés a tűzvédelem értelmezése szerint a levegő oxigénjével történő egyesülés.

Az égéshez három alapfeltétel együttes megléte szükséges:
– az éghető anyag,
– az égést biztosító közeg (ami főként az oxidációt lehetővé tevő oxigén),
– az anyag gyulladási hőmérsékletét elérő hőmérséklet.
Az égés nem jöhet létre, ha nem egy időben és térben van jelen a három alapfeltétel. Vegyük észre azonban, hogy az égés akkor is létrejön, ha nincs gyújtóforrás, illetve láng az éghető anyag közelében (pl. öngyulladás). Ha a fenti feltételek teljesülnek, az égés mindenképpen beindul.
Az égés szükséges feltétele a hő. Az oxigént és az éghető anyagot fel kell melegíteni a gyulladási hőmérsékletre; ismeretes ugyanakkor, hogy a tűzoltás egyik lehetősége a hőelvonás (hűtés), amelyet egyes tüzeknél vízzel valósítunk meg.

Alkohol: Az alkoholok egy vagy több hidroxilcsoportot (-OH) tartalmazó szerves vegyületek. Az alkoholokban a hidroxilcsoport telített szénhidrogénhez kapcsolódik. Általános képletük: R-OH.

Kísérlet:

Hozzávalók:
- Előre elkészített tabletta
- Alkohol
- Homok
- Petricsésze, vagy befőttes üveg teteje
- Gyufa

Tabletta elkészítése:
Hozzávalók: porcukor, szódabikarbóna, és egy kis alkohol

7-8 egység porcukrot összekeverünk egy egység szódabikarbónával. Hozzáadunk annyi alkoholt, amennyitől összeáll. Tablettát formálunk belőle, majd kiszárítjuk.

Kísérlet elvégzése:

A homokot a befőzőttes üveg tetejébe (petricsészébe) tesszük, kevés alkoholt öntünk rá.
Ráhelyezzük a tablettát.
Ha teljesen kiszáradt, akkor a tabletta tetejére is önthetünk egy kevés alkoholt.
Ezután meggyújtjuk.
Szivacsos, könnyen törhető anyagot kapunk a végén.

Magyarázat:
A cukor szénné ég el, és azt a szódabikarbónából hő hatására keletkező szén-dioxid fújja fel.

Reakció egyenletek:
1. A cukor hevítés hatására szénné és vízzé bomlik:
C12H22O11 (hevítés) --> 12 C + 11 H2O

2. A szódabikarbóna hevítés hatására nátrium-karbonátra, szén-dioxidra és vízre bomlik. ( Sütéskor is ez történik, hogy a keletkező szén- dioxid fújja fel a süteményeket.)
2 NaHCO3  (hevítés) → Na2CO3  + CO2  + H2O 
Mivel ez egy otthon elvégezhető kísérlet, ezért pár dolgot leírok erről, mit érdemes tenned, ha szeretnéd kipróbálni. Tiszta, sérülésmentes eszközökkel dolgozz. Ha gyerek vagy (18 év alatti), vagy valami miatt cselekvőképtelennek számítasz(ha ez rád vonatkozik, arról valószínűleg tudsz) , akkor felnőttel együtt kísérletezz. Ha felnőtt vagy akkor is érdemes egy felnőttnek még veled lennie, mert ez az alkohol-tűz kombináció elég veszélyes tud lenni. Arra az esetre, ha baleset történne, ami remélem nem fog, leírom, hogyan tudsz mentőt, és/vagy tűzoltót hívni.
Mentőhívás alapszabályai

Amikor szükség van a mentőkre, az általában egy felfokozott hangulat mind az érintett, mind a körülötte levők számára. A pánikba esés azonban a lehető legrosszabb reakció, amit ismeretekkel, összeszedettséggel előzhetünk meg a leghatékonyabban.
Tárcsázzuk a 112-es központi számot, vagy a mentők 104-es hívószámát!
A diszpécser fog jelentkezni, aki bizonyos kérdéseket fog feltenni.
Vegyük sorra, mi az, ami feltétlenül legyen nálunk annak érdekében, hogy ne vesztegessünk értékes másodperceket azzal, hogy ezeket akkor kezdjük keresgélni, amikor kiderül, szükség lehet rájuk.
1. Bejelentő neve, telefonszáma. Az esetleges visszahívhatóság, pontosítás miatt.
2. Esemény jellege. Mi történt? Önmagában információt hordoz, iránymutató lehet a sérültek számára, súlyosságára, a helyszínre vonatkozóan (pl. jármű árokba borult, magasból esés történt, irodában történt hirtelen rosszullét, villanyszerelés közben történt hirtelen rosszullét)
3. Esemény helyszíne. Hol történt? A lehető legpontosabban meghatározva. Nagy fontosságú nem egyértelmű, nehezen megközelíthető, nem széles körben ismert helyszín esetén. (üzemi terület, félreeső hely, úttól messze lévő helyszín stb.)

A tűzoltókat két számon tudod felhívni. Az egyik a 105, amikor közvetlenül a tűzoltók jelentkeznek, a másik a 112, ami egy általános segélyhívó szám, akik mind a tűzoltókat, mint a mentőket tudják kapcsolni.

Mit mondjunk segélyhíváskor?
A tűzoltóság segélykéréskor meghatározott sorrendben rögzíti az esemény adatait, ezért persze fontos tudnunk a tűzesetről minden fontos információt, azonban mindig az ügyeletes kérdéseire válaszoljunk.
Minél alaposabban adjuk meg a tűzeset adatait, annál gyorsabban és pontosabban lehet meghatározni a tűz felszámolásához szükséges segítség mennyiségét, és milyenségét.
A következő kérdésekre lehet számítani, felkészülni:
A tűzeset pontos címe
A legegyszerűbb, ha megadjuk a várost, utcanevet, házszámot, és ha tudjuk, akkor az épület rendeltetését, intézmény nevét (pl.: irodaház, bevásárlóközpont, X. Y. általános iskola, X. Y. élelmiszer bolt, stb.).
Természetesen lehet olyan helyzet, amikor nem tudjuk, vagy nem lehet a pontos címet meghatározni, és a helyszín sem azonosítható könnyedén, de ilyenkor mindenképpen praktikus megadni valamilyen tájékozódási pontot, ami lehet akár magas épület, építmény, amelyhez viszonyítva a tűzoltók megtalálják a helyszínt.
Mi történt, mit lát, mit tapasztal.
Itt kell elmondani, hogy mi az, ami ég, mekkorák a lángok, milyen a füst, hogy a tűz csak egy helyiségben ég, vagy esetleg már az egész lakásban. A tűzoltóságnak fontos lehet még esetleg, hogy érezhető-e gázszag, tapasztalható-e szikrázás, vagy bármi szokatlan.
Milyen magas az épület, hány emeletes.
Természetesen nem mindegy, hogy a tűz egy kétszintes családi házban, vagy esetleg egy 10 emeletes társasházban ég-e, mivel a magasabb épületek oltásához szükség lehet magasból mentésre alkalmas tűzoltó járműre is.
Veszélyben vannak-e személyek, sérülés, haláleset történt-e?
Talán nem mindenki tudja, de ha tüzet jelzünk, és tudjuk előre, hogy valaki megsérült, nem kell külön értesíteni a mentőszolgálatot, hisz ha a tűz jelzésekor a tűzoltóság ilyen információt kap, külön kérés nélkül megteszi azt.
Lehet-e a helyszínen bármilyen veszélyes dolog, körülmény.
Itt a legkülönbözőbb, és akár legszélsőségesebb tényezőkre kell gondolni, mint a maró, mérgező anyag, nagy mennyiségű éghető anyag, éghető folyadék, gázpalack, bármilyen veszélyes állat, stb.
A jelző neve, telefonszáma
A tűzoltók helyszínre jutását nagyban megkönnyítheti, ha a ház előtt, utcasarkon, akár éjszaka zseblámpával jelezve várják Őket. Ez főleg olyan helyszíneken lehet fontos, amelyek megközelítése, megtalálása gondokat okozhat (pl. erdőben).

A fekete kígyó kísérlet és a kiégés fázisai:

1. Az idealizmus szakasza. Ez a lelkesedés vagy lángolás szakasza. A fekete kígyó kísérlet szempontjából ez az, amikor lángra kap az alkoholos szódabikarbónás cukros keverék.

2. Realista fázis: amikor valaki már nem lekesedésből, hanem elköteleződésböl tesz valamit. A kísérletben ez úgy jelenik meg, hogy megfeketedik a keverék.
3. Stagnálás, vagy kiábrándulás: Amikor már valakinek ez az egész tevékenység csak púp a hátán. Elkezdünk úgymond üresek lenni. A kísérletnél kicsivel a megfeketedés után elkezdnek üregek kialakulni a szén-dioxid hatására.

4. Frusztráció szakasza: Amikor már valaki kifejezetten visszahúzódóvá válik. Itt már látszik, hogy hamarosan a gödör aljára fogunk érni. A kísérletben a kígyó növekedése elkezd belassulni.

5. Apátia: Amikor valaki már kifejezetten ellenségesség válik és nem akar változtatni a helyzetetni. Ez a kísérletnek a vége, amikor megáll a növekedés.

Mit lehet tenni a kiégés ellen:

Gyűjtöttem össze nektek videó linkeket, és könyv ajánlót arra az esetre, ha ti is ki vagytok égve és keresitek a kiutat.
1. Beáta nővér kisfilmje: Itt arról beszél, hogyan tudott kijönni szerzetesként a kiégésből.

2. Látszólag normális életet éltem, mégis kiégtem: Ez a TV shoeshine egyik filmje. Itt is az egyik szereplő Verseghi Beáta nővére. Rajta kívül dr. Csókay András és Dabóczi Kálmán beszélget a TV shoeshine osokkal, Stumpf Katával, és Major Petivel. Számomra ennek a videónak az a fő üzenete, hogy a kiégés okozta űrt vagy Istennel töltjük be, vagy mást fog bevonzani a vákuum.
3. Limpár Imre a család-barát műsorában: Ez a stresszkezelésről szól. Ami a fontos üzenete számomra ennek a videónak:" Az én életem ne gödörtől gödörig tartson, hanem csúcstól csúcsig. "

5. Rottenhoffer Anna tiktokos lány videója : 

6. Ez egy könyv ajánló: Csernus Imre: A kiút. Erről a könyvről írtam már a másik blogomba egy bejegyzést

7. Ez is egy könyv: Gyökössy Endre: Orvosság a fáradtságra. Erről a Szent Gellért kiadónak van egy könyvajánlója.

Legközelebb a pályaválasztásról szeretnék írni.

Én amiatt is eléggé kiégtem, hogy elég sokan esnek nekem és Gábornak, hogy kizárólag azért átlagon aluli az ikrek teljesítménye, mert rossz szülők vagyok. Miközben május és október között volt egy vizsgálat sorozatuk a, ahol kiderült, hogy Gabika autista. Árpi pedig kevert specifikus zavarú, aminek vélhetőleg idegrendszeri éretlenség az oka. Eszembe jutott erről az egész élethelyzetről egy bibliai idézet: A gonoszság megsokasodása miatt sokakban kihűl a szeretet, de aki mindvégig kitart, az üdvözül. (Máté 24: 12-13)







Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukodikakemia.blog.hu/api/trackback/id/tr9517968058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása