Működik a kémia

A traumatikus emlékek és a grafit ceruza keménysége 

2024. április 25. 17:04 - Baran Zsuzsi

Nem olyan rég elkezdtem olvasni "A Sedona módszer" című könyvet. Ez a könyv arról szól, hogyan engedjük el a különböző élethelyzetekben felmerülő negatív érzéseket. Ezt a két dolgot igyekszem összehasonlítani ebben a bejegyzésben: a traumatikus emlékek és a grafit ceruza keménységét. Most is az alapfogalmakkal fogom kezdeni. Ha azok most nem érdekelnek, akkor nyugodtan folytasd az olvasást a kísérlet leírással, vagy a grafit ceruza keménység és a traumatikus emlékek összehasonlításával. 
Alapfogalmak:
Allotrópia: Az elemeknek azt a tulajdonságát, hogy többféle módon alkothatnak molekulákat vagy különböző kristályrácsban kristályosodhatnak allotrópiának nevezzük. A grafit és a gyémánt a szén két különböző allotróp módosulata. Mindkettő szénatomokból áll, de a két módosulatban a szénatomok eltérő kristályrácsban kristályosodnak. Az allotróp módosulatok fizikai és kémiai tulajdonságai különbözőek.
 A grafit kristályszerkezete: Szerkezete jellegzetes rétegrács.  A rétegsíkokat gyenge van der Waals-erők tartják össze. A grafitban egy szénatom három másik szénatommal kapcsolódik egyszeres (σ) kovalens kötéssel. A szénatomok negyedik vegyértékelektronja nem vesz részt kémiai kötések kialakításában. Ezek az elektronok delokalizáltak. Ennek köszönhető az, hogy a grafit jól vezeti az elektromos áramot, és az is, hogy a grafit fekete színű.
van der Waals-erők: Az egymástól a kémiai kötés távolságánál távolabb lévő molekulák kölcsönhatásait összefoglalóan van der Waals-erőknek, más megfogalmazásban van der Waals-kölcsönhatásoknak nevezik. 
 Delokalizált elektron: A delokalizált elektron a molekulában, ionban, illetve fémben található elektron, amely nem egyetlen atomhoz vagy kovalens kötéshez tartozik.
Kovalens kötés: A kovalens kötés olyan elsőrendű kémiai kötés, amelyben az atomok közös vegyértékkel rendelkeznek. 
Ceruza keménysége: A ceruzák keménysége  a karcolási keménységet jelenti, hogy a ceruza mennyire karcolja a papírt és a karcolás nyoma mennyire látszódik a papíron. 
Keménységtől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent-féle skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor), 9H-tól 8B-ig (Staedtler) osztályozzák. Itt a H jelentése hard, azaz kemény, a B-é black, azaz fekete, az F a fine rövidítése.

A DIN EN ISO 15184 szabvány szerint a ceruza keménységi vizsgálata egy olyan eljárás, amely a bevonat felületének karcolásállóságát a ceruza hegyével határozza meg. Először a ceruzát a bevonat felületéhez képest 45°-os szögben a fémtömbbe kell rögzíteni tesztelés céljából. Ezután a ceruza hegyét vagy a teljes vizsgálóeszközt meghatározott 750 g-os terheléssel a bevonat felületén kell húzni.
Hogyan függ össze a traumatikus emlék és a ceruza keménysége? 
A traumatikus emlékek is és a ceruza is nyomot hagy, és annál nehezebb eltörölni és újra írni minél keményebb, úgymond. 
A traumatikus emlék feldolgozása
 
Amint a bevezetésben említettem olvasom "A Sedona módszer" című könyvet. Aminek az én értelmezésemben legalábbis az a lényege, hogy engedjük el a negatív érzelmeket. Minél többször gyakoroljuk ezt annál kevésbé befolyásolja a tudatalatti működéseineket a traumatikus emlék, mert elengedjük a hozzá kapcsolódó negatív érzelmeinket és gondolatainkat. 
Ezt a négy kérdést érdemes feltenni magadnak az elengedéshez: 
Hajlandó vagyok üdvözölni mindent amit ez felhozott bennem? 
Hajlandó vagyok elengedni mindent, amit felhozott? 
Szeretném elengedni? 
Ha igen, akkor mikor? 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukodikakemia.blog.hu/api/trackback/id/tr6918390001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása