Működik a kémia

A vegyész virágos kertje

2017. március 30. 15:24 - Baran Zsuzsi

Még csak találgatom, hogyan nézzenek ki szerkezetileg az egyes bejegyzések. Erre jutottam, hogy az alapfogalmakkal kezdem. Aztán leírom a kísérletet, és a magyarázatát kémiailag, és azt, hogyan függ ez a mindennapi életünkhöz.

Ennek a vegyész virágoskert nevű kísérletnek a központi eleme az ozmózis. Milyen fogalmak tartoznak az ozmózishoz? Az első a diffúzió: egy oldat részecskéi mindig a nagyobb koncentráció felől haladnak a kisebb koncentráció felé, mígnem egységes lesz az oldat koncentrációja. A másik, amit érdemes lehet tudnod, hogy mit jelent a félig áteresztő hártya. Ez egy olyan hártya, ami  két oldat között van, és a kisebb részecskéket átengedi és a nagyobbakat visszatartja. Ezek után az ozmózis azt jelenti, két különböző töménységű oldat közt egy félig áteresztő hártya van, és úgy egyenlítődik ki a két oldat koncentrációja, hogy azok a részecskék, amik átférnek a félig áteresztő hártyán átdiffundálnak az egyik oldatból a másikba. Van még egy fogalom az ozmózis nyomás. Ez azt az erőhatást jelenti, amit az áramlás során a hígabb oldat a félig áteresztő hártyára fejt ki.

Így zajlik maga a kísérlet: Egy 100 ml-es főzőpohárba vízüveg(Nátrium-szilikát) oldatot töltünk, hogy körül-belül a pohár feléig legyen a folyadék. Dobjunk az oldatba kobalt(II)-klorid, vas(III)-klorid, réz(II)-szulfát, és nikkel(II)-klorid kristályt. Egy kis idő múlva a kristályok elkezdenek felfelé növekedni, és úgy néznek ki, mintha korall szálak lennének.

A magyarázata ez: A kristályok és a vízüveg határfelületén csapadékhártya képződik, amely féligáteresztő hártyaként viselkedik. A csapadékhártyában levő oldat töményebb, mint a vízüveg oldat. Ezen a féligáteresztő hártyán át beáramlik a víz a töményebb oldatba. Az ozmózis nyomás kiszakítja a hártyát és a sóoldat kiáramlik. A kristályból a szakadás helyére újabb fémionok kerülnek, és létrehozzák újra ezt a fém-szilikát hártyát. Így kezdenek növekedni a színes "vegyület növények".

Az életünkben is ezt figyelhetjük meg, hogy a szakadások mentén vagy a túl nagy nyomás hatására kezdünk el növekedni. Sokszor a nehézségek által virágzik ki az életünk.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukodikakemia.blog.hu/api/trackback/id/tr812359091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása